Samenwerking jeugd-EHBO Rode Kruis Salland-Midden en EHBO Raalte geslaagd

Zeventien kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud hebben in Raalte een diploma jeugd-EHBO gekregen. Nu worden die lessen door heel Nederland gegeven, maar weinig kinderen hebben een diploma met een stempel van het Rode Kruis én de EHBO-vereniging. De samenwerking smaakt naar meer, zeggen Jan Dijkstra van het Rode Kruis Salland-Midden en Ivo Leijten van de EHBO-vereniging Raalte.

De zaal in het gebouw Helpende Handen in Raalte zit vol trotse ouders en hun kinderen. Zeventien van hen ontvangen hun EHBO-diploma. “Een 100-procent score”, zegt voorzitter Jan Dijkstra van het Rode Kruis Salland-Midden. “Ze hebben er hard voor gewerkt.”

De examens zijn al afgelegd, maar tijdens de diploma-uitreiking laten de kinderen nog even zien wat ze allemaal hebben geleerd. De 11-jarige Elena komt de grime-ruimte uit met een nare beenwond. “Ik heb een open botbreuk”, zegt ze tegen haar cursusgenoten. Die weten daar wel raad mee. Binnen enkele minuten is de wond afgedekt en voorzichtig gezwachteld. De instructeurs van zowel het Rode Kruis als de EHBO-vereniging kijken trots toe.

Geen clubjesgevoel

“Voor de cursus hebben we er op gelet dat er geen clubjes ontstonden”, zegt Ivo Leijten van de EHBO-vereniging. “Daarom was er altijd één instructeur van ons en eentje van het Rode Kruis. Van tevoren hebben we wel afgesproken welke methode leidend is. Zo voorkwamen we discussies en verwarring”, zegt hij. “Dat ging heel goed”, beaamt Jan Dijkstra.

Welke methode ook is aangeleerd, het is niet te zien. De kinderen leggen hun verbanden enthousiast aan. Elena, die net nog slachtoffer was, mag nu de arm van haar moeder Anita verbinden. Samen met haar jongere zus Stella en haar oudere zus Claudia, die al eerder haar jeugd-EHBO haalde, gaat dat heel goed. “We hebben er nog een extra drukverband overheen gelegd omdat het wel heel erg bloedde”, zegt ze nuchter.

De zussen en hun moeder waren ooit eens als eerste bij een ongeluk. “Dan willen ze ook helpen”, zegt moeder Anita. “Toen heb ik gezegd: alleen als jullie een EHBO-diploma halen.” Elena en Claudia weten nu wat ze moeten doen. Stella is nog te jong voor de cursus. “Verbanden aanleggen is het leukste”, zegt Elena. Maar op de vraag of ze nu verpleegkundige wil worden, is het antwoord heel stellig: Nee.

Terwijl Joost zijn ‘gewonde’ vader uitlegt hoe een verband moet worden aangelegd, kijkt  Luka toe vanuit de zaal. Ook hij heeft zijn diploma gehaald vandaag. “Ik wil heel graag politieagent worden”, zegt hij. “Toen ik hoorde dat die heel veel EHBO doen, dacht ik: daar kan ik nu al wel mee beginnen.”

Cursusprogramma 12-15 jaar mist nog
Luka wil heel graag meer leren. Dat is best lastig, zeggen de twee voorzitters. “Er is geen programma voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar. Vanaf 15 mogen ze met toestemming van hun ouders volwassenen-EHBO doen”, zegt Ivo. “Maar voor de tieners daaronder moeten we zelf iets verzinnen.” 

Jan vult aan: “We willen deze kinderen graag vasthouden. Daarom gaan we met deze groep op bezoek bij de hulpdiensten en willen we blijven oefenen. Ook willen we met hun scholen praten over een soort BHV-rol voor deze kinderen.”


We willen wel meer samenwerken
De organisaties moeten nog evalueren, maar beide voorzitters zijn het al eens: De samenwerking tussen de twee hulporganisaties is prima verlopen. “We hebben samen meer kinderen opgeleid dan we afzonderlijk zouden hebben gedaan”, zegt Jan. “We maken al gebruik van hetzelfde gebouw en bij het grote evenementen zoals Stöppelhaene wisselen we de dagen af. Misschien kunnen we meer doen dan deze jeugd-EHBO.”

Zowel Ivo als Jan verbazen zich erover dat hun samenwerking redelijk uniek is. Ivo: “We moeten voldoen aan dezelfde veldnorm en de meeste mensen zien het verschil tussen het Rode Kruis en de EHBO-vereniging niet eens.” Hij denkt dat samenwerken veel voordelen oplevert. “Het Rode Kruis heeft een ontzettend sterke organisatie en heeft landelijk veel zaken heel goed op orde. Wij zijn dan weer heel sterk in de buurten en dorpen.”

Ook Jan ziet veel voordelen in samenwerken. Hij hoopt dat meer afdelingen contact zoeken met de EHBO-vereniging. “Tegen mijn collega’s bij het Rode Kruis zeg ik: duik eens de kroeg in met mensen van de EHBO-vereniging. Dan zul je merken dat we allemaal dezelfde passie voor helpen hebben.”

Die passie hebben de twee organisaties in ieder geval aan zeventien kinderen overgebracht. Die maakt het niet uit of hun instructeur van het Rode Kruis of van de EHBO-vereniging komt. Dat verbandje aanleggen gaat ze sowieso goed af. Dat bewijst hun diploma wel.

Foto’s en tekst: Marko Faas, Rode Kruis district IJsselland